Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими учениците кои освоија награди на 4. Балканска олимпијада во физика што се одржа во хибриден формат од 7 до 9 октомври во Кипар.

Тројцата средношколци Јан Стојановски, Матеј Гелев и Емилија Николовска на оваа олимпијада освоија златен, сребрен и бронзен медал, како и специјална награда за најдобар постигнат резултат на олимпијадата во конкуренција на натпреварувачки, додека на Матеа Митревска и беше доделена пофалница за успешно учество.

На средбата присуствуваа и дел од учесниците на 52. Меѓународна олимпијада по физика што се одржа од 10 до 17 јули годинава, каде нашите олимпијците освоија еден бронзен медал и три пофалници.

Претседателот Пендаровски им честита на учениците за постигнатите успеси и освоениот златен медал, што претставува досега најголем средношколски успех на нашата земја на меѓународна олимпијада.

Воедно, претседателот ги охрабри учениците да продолжат да вложуваат во своите теоретски и практични знаења, посочувајќи дека ваквите достигнувања треба да бидат вреднувани и да претставуваат мотив и инспирација за учениците да се бават со природните науки, како перспективни и значајни области за севкупниот развој.

На средбата, претседателот го поздрави и ангажманот на професорите од Институтот за физика и Природно-математичкиот факултет, членови на Друштвото на физичарите, кои со своите залагања придонесуваат за промоција на физиката во Северна Македонија.

Текстот е преземен од: pretsedatel.mk