Деа Хоџа, ученичка на II-3 клас при МИГ беше дел од кошаркарската репрезентацијата на С.Македонија за девојки под 16 години која од 9 до 16 август во Тбилиси, Грузија го освои првото место во групата E на FIBA U16 Women’s European Challengers. Со четири убедливи победи во четири меча, кадетките на С.Македонија беа прогласени за шампионки во својата конкуренција. Деа го даде својот учинок во овие мечеви од европско натпреварување. Ова беше прв поголем успех на кадетките на нашата земја.

Инаку, Деа веќе три сезони игра за ЖКК Шкупи натпреварувајќи се во Прва лига, и сите младински лиги, М18, и претходно М16 и М14.

  

Dea Hoxha, nxënëse e klasës II-3 në GJMI ishte pjesë e përfaqësueses së Maqedonisë së V. për femra nën 16 vjet që nga 9 deri në 16 gusht në Tbilisi, Gjeorgji e fitoi vendin e parë në grupin E të FIBA U16 Women’s European Challengers. Me katër fitore të bindshme në katër ndeshje, kadetet e Maqedonis së V. u shpallën kampione në konkurrencën e tyre. Dea e dha kontributin e saj në këto ndeshje të garave europiane. Ky ishte suksesi i parë më i madh i kadeteve të vendit tonë.

Përndryshe, Dea qe tre sezone luan për KBF Shkupi duke garuar në Ligën e parë dhe të gjitha ligat e të rinjve, M18, dhe më herët M16 dhe M14.