Квалификционен натпревар за меѓународен тим за олимпијада по Хемија

Квалификционен натпревар за меѓународен тим за олимпијада по Хемија

На првиот квалификационен натпревар по Хемија за меѓународните олимпијади, нашата ученичка Емилија Николовска од II година се пласираше со 5 место на преелиминарната листа од квалификациониот натпревар  одржан на 20.01.2022 година. Гимназијата и професорите и...

Успеси на учениците од МИГ на Математичката олимпијада

Математичката олимпијада, која е традиционален меморијален натпревар “Александар Блажевски – Цане”,  беше одржана на 15  и  16.01.2022 година на ПМФ во Скопје во организација на Сојузот на математичарите на Македонија. Нашето училиште учествуваше со 4...
Обука и уредувачки настан на тема “Википедија: Вештини за користење на Вики алатката за превод и изворно уредување”

Обука и уредувачки настан на тема “Википедија: Вештини за користење на Вики алатката за превод и изворно уредување”

Во Математичко-информатичката гимназија на 13 и 20 декември од страна на здружението “Споделено Знаење” кое се занимава со умножување ма статиите на Википедија на Македонски јазик беше одржана обука и уредувачки настан на тема ” Википедија: Вештини...
Мајчиниот јазик – мојот корен, мојата душа и моето јас

Мајчиниот јазик – мојот корен, мојата душа и моето јас

Народот без јазик е како патник кој го изгубил својот пат, кој не знае каде тргнал и каде ќе оди. Нашиот пат до ова што сме денес – слободна земја, со сопствен јазик, не бил ни малку лесен. Испреплетен со потешкотии и искушенија, но сепак пат, кој без оглед на...
Огромен успех и освоен медал од ученичка од нашето училиште на Третата Балканска Олимпијада по физика

Огромен успех и освоен медал од ученичка од нашето училиште на Третата Балканска Олимпијада по физика

Од 24 септември до 2 октомври 2021 се одржа Третата Балканска Олимпијада по физика организирана од Балканската унија на физичари и Бугарското друштво на физичари. Поради Ковид пандемијата олимпијадата се одржа на далечина, а локални организатори беа Друштвото на...