Успеси на учениците од МИГ на Математичката олимпијада

Математичката олимпијада, која е традиционален меморијален натпревар “Александар Блажевски – Цане”,  беше одржана на 15  и  16.01.2022 година на ПМФ во Скопје во организација на Сојузот на математичарите на Македонија. Нашето училиште учествуваше со 4...
Обука и уредувачки настан на тема “Википедија: Вештини за користење на Вики алатката за превод и изворно уредување”

Обука и уредувачки настан на тема “Википедија: Вештини за користење на Вики алатката за превод и изворно уредување”

Во Математичко-информатичката гимназија на 13 и 20 декември од страна на здружението “Споделено Знаење” кое се занимава со умножување ма статиите на Википедија на Македонски јазик беше одржана обука и уредувачки настан на тема ” Википедија: Вештини...
Мајчиниот јазик – мојот корен, мојата душа и моето јас

Мајчиниот јазик – мојот корен, мојата душа и моето јас

Народот без јазик е како патник кој го изгубил својот пат, кој не знае каде тргнал и каде ќе оди. Нашиот пат до ова што сме денес – слободна земја, со сопствен јазик, не бил ни малку лесен. Испреплетен со потешкотии и искушенија, но сепак пат, кој без оглед на...
Огромен успех и освоен медал од ученичка од нашето училиште на Третата Балканска Олимпијада по физика

Огромен успех и освоен медал од ученичка од нашето училиште на Третата Балканска Олимпијада по физика

Од 24 септември до 2 октомври 2021 се одржа Третата Балканска Олимпијада по физика организирана од Балканската унија на физичари и Бугарското друштво на физичари. Поради Ковид пандемијата олимпијадата се одржа на далечина, а локални организатори беа Друштвото на...
Информации за почеток на учебната 2021/2022 година

Информации за почеток на учебната 2021/2022 година

za pocetok na ucebnata godina   Протокол за постапување на средните училишта во Република Северна Mакедонија за реализација на воспитно-образовниот процес со физичко присуство на учениците во учебната 2021/2022 година линк Кодекс на однесување за учениците,...